Актуални Новини, Новини

170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

Днес честваме 170 години от рождението на патриарха на българската литература, творецът, завещал ни произведения, част от световното културно наследство, писателят и поетът родолюбец Иван Вазов.

Живял, работил и творил в нашия град в периода от 7 март 1879 година до 18 септември 1880 година, Вазов създава тук едни от най-силните си творби – стихотворенията   „На Ком“ и „Малини“, поемата „Грамада“, повестта „Митрофан и Дормидолски“.

Берковица още пази спомените за твореца. За работата му като съдия, за необятното му творчеството, за голяма му любов към Берковския Балкан, който посещавал при всяка възможност, наслаждавайки се на красивите гледки от Ком и околните върхове.

В седмицата на Вазов, 6 – 12 юли, в града ни се организираха поредица от мероприятия в чест на делото му и с преклонение пред личността му.

Днес ще бъдат наградени участниците в литературния конкурс „Обичам България, както я обичаше Вазов“, а утре ще бъдат публикувани отличените стихотворения и разкази, както и рецитации на деца и ученици от образователните институции в община Берковица. На 11.07.2020 година е масовият поход до връх Ком.