АКТУАЛНО

170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

Днес честваме 170 години от рождението на патриарха на българската литература, творецът, завещал ни произведения, част от световното културно наследство, писателят и поетът родолюбец Иван Вазов.

Живял, работил и творил в нашия град в периода от 7 март 1879 година до 18 септември 1880 година, Вазов създава тук едни от най-силните си творби – стихотворенията   „На Ком“ и „Малини“, поемата „Грамада“, повестта „Митрофан и Дормидолски“.

Берковица още пази спомените за твореца. За работата му като съдия, за необятното му творчеството, за голяма му любов към Берковския Балкан, който посещавал при всяка възможност, наслаждавайки се на красивите гледки от Ком и околните върхове.

В седмицата на Вазов, 6 – 12 юли, в града ни се организираха поредица от мероприятия в чест на делото му и с преклонение пред личността му.

Днес ще бъдат наградени участниците в литературния конкурс „Обичам България, както я обичаше Вазов“, а утре ще бъдат публикувани отличените стихотворения и разкази, както и рецитации на деца и ученици от образователните институции в община Берковица. На 11.07.2020 година е масовият поход до връх Ком.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-28-00-167 (1) от 07.12.2022 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 128,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
кмет берковица
Актуални Новини

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ПО ПОВОД НИКУЛДЕН

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,СКЪПИ ИМЕНИЦИ,БАНКЕРИ, МОРЯЦИ, ТЪРГОВЦИ, Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници – Денят на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, покровител

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.