Актуални Новини, Новини

171 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

171 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

Днес, 09.07.2021 година, честваме 171 години от рождението на патриарха на българската литература, творецът, завещал ни произведения, част от световното културно наследство, писателят и поетът родолюбец Иван Вазов.

Живял, работил и творил в нашия град в периода от 7 март 1879 година до 18 септември 1880 година, Вазов създава тук едни от най-силните си творби – стихотворенията  „На Ком“ и „Малини“, поемата „Грамада“, повестта „Митрофан и Дормидолски“.

Берковица още пази спомените за твореца. За работата му като съдия, за необятното му творчеството, за голяма му любов към Берковския Балкан, който посещавал при всяка възможност, наслаждавайки се на красивите гледки от Ком и околните върхове.

По време на Вазовите дни в града ни се организираха поредица от мероприятия в чест на делото му и с преклонение пред личността му. За поредна година бе проведено мероприятието „Уредник за един ден“ с участието на ученици от Трето ОУ „Иван Вазов“ и ПГ „Д-р Иван Панов”. На 01.07.2021 година бе представена книгата на Катя Зографова „Хроники на Вазовия род” и среща разговор с доц. д-р Григорий Вазов – праправнук на д-р Кирил Вазов. С вълнуващ празник бе открита на 06.07.2021 година и юбилейната изложба на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература. На 17.07.2021 година предстои масовият поход до връх Ком.