Актуални Новини

180 ГОДИНИ ОБРАЗОВАТЕЛНО ДЕЛО В СЕЛО ЗАМФИРОВО

Педагогическият колектив и учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Замфирово организират тържествено честване на 180-та годишнина от началото на образователното дело в с. Замфирово. Празникът ще се състои на 11-май 2019 г.

Програмата ще започне в 10 ч. с поставяне на паметна плоча в двора на училището. От 11.00 часа в читалищния салон ще има тържествен концерт за отбелязване на юбилея.

Преди 180 години през далечната 1839 година един родолюбив и буден българин Геро Комарски слага началото на първото килийно училище в Гушанци.

Първият учител в  новооткритото килийно училище бил Спас Вършечки-получил образованието си при един светогорски монах. Той обучавал 8-10 деца предимно в четене и по-малко в писане на буквите.

Поради заплаха от турците училището преустановява дейността си. След 3 години дейността била възобновена  в дома на друг родолюбец Григор Драганов, където учителства Гено Стубелски, който имал по-солидна подготовка от предишния учител.  Десет години по-късно учител бил Георги Спанчевлията. Той бил добър педагог и прекрасен църковен певец.

Килийното училище в Гушанци просъществувало до Освобождението от османско иго, когато за нарасналите нужди на обучението била построена двуетажна сграда.

Гушанчани мобилизират сили в построяването на сградата, която е вече с много стаи. Новото училище поема всички ученици от селото, даже и от съседните села Балювица, Бокиловци, Пърличево и Рашовица, но и то става тясно.

Изгражда се ново крило с просторни, слънчеви класни стаи, а старото крило е обособено на кабинети и работилници.