Актуални Новини

25 ГОДИНИ “СЛАДЪК СПОМЕН”

img_6403С празничен коледен концерт групата за стари градски песни „Сладък спомен” при НЧ „Иван Вазов – 1872” отбеляза 25 години от своето създаване. Юбилейния спектакъл уважиха десетки почитатели на старите шлагери от различни поколения. Сред тях бе председателят на ОбС-Берковица д-р Илиян Тимчев, който поздрави юбилярите, връчи поздравителен адрес и кошница с цветя от името на кмета на Община Берковица инж. Милчо Доцов. Концертната програма включваше  песни, утвърдили се през годините като запазена марка на „Сладък спомен”.

img_6389Прекрасните изпълнения на певците върнаха спомени с аромат на малини и бяло сладко. Многобройните им почитатели имаха удоволствието да чуят, както утвърдени песни от техния репертоар, така и нови стари градски и шлагерни изпълнения на берковския състав.

Групата е създадена към Читалище „Иван Вазов” през 1991 година. Първата голяма изява е в Копривщица на Националния събор на народното творчество – групата е единствена по рода си и буди огромен интерес. Българското национално радио веднага прави запис на четири песни, многократно излъчвани в ефир. Ласкави оценки за таланта на берковчани правят професорите Георг Краев и Николай Кауфман. През 1995 г. на поредния концерт в Берковица сред публиката е и незабравимият Драган Тенев. Следва незабавна покана за предаването „Минаха години” в Националната телевизия, където единствено „Сладък спомен” прави тематичен запис от 8 песни. Групата е и неизменен участник във фестивала „Златен кестен” в гр. Петрич.

25  години са напълно достатъчни, за да има днес групата богата творческа биография.  Това обаче е и възраст, която е основа  за още по-богато и зряло развитие, към нови, недостигнати висини.

Многобройни участия, богат песенен репертоар, ентусиазъм и талант…. Всичко това е щрих, в колорита на Берковския културен живот.

Това е една 25-годишна история, реализирана с постоянни репетиции и концерти.

Ръководството  на Община Берковица им пожелава все така с жар и обич към музиката да творят и пренасят през поколенията красотата на творчеството си.

Всички споделят радостта от юбилея им, като им желаят здраве и успехи по пътя на вечното изкуство.