Актуални Новини

25 УЧЕНИЦИ ОТ ТРЕТО ОУ „ИВАН ВАЗОВ“ ЗАВЪРШИХА ДЕТСКА ПОЛИЦЕЙСКА АКАДЕМИЯ

IMG_740625 ученици на Трето ОУ „Иван Вазов”- Берковица получиха дипломи и отличителни знаци за успешно завършено  обучение по превантивната програма на МВР „Детско полицейско управление“.  Дипломирането бе отбелязано тържествено в двора на училището в присъствието на гости, преподаватели и родители. Грамотите за успешно завършено обучение и знак на Детското полицейско управление бяха връчени от комисар Цветомил Христов, началник отдел „Криминална полиция” в ОД МВР- Монтана. Директорът на училището г-жа Ваня Младенова и преподавателите, пряко ангажирани с участието на учениците в занятията, получиха същите отличия.

IMG_7407През периода на обучение малчуганите са дежурили с екипи на пътна полиция, запознали са се с полицейската работа в местното Районно управление, където са разгледали помещенията на задържане на лица и дежурната част за приемане на сигнали. Децата са получили знания за вида и наказанията, които се налагат на непълнолетни извършители на престъпления и противообществени прояви, учили са се да стрелят с въздушно оръжие, посетили са Школата за обучение на водачи на служебни кучета в Берковица и са наблюдавали акции по задържане на извършител на престъпление със служебно куче и откриване на наркотични вещества от четириногите помощници.

Важна цел на преподавателите в Академията е децата да се научат да работят в екип, да се подкрепят,  да се грижат за своята и на другите безопасност. Целта на екипите е създаване и реализиране на модели за превенция на агресивно поведение, насилие и асоциални прояви на деца.

Според директорката на училището г-жа Ваня Младенова реализирането на подобни превантивни проекти на МВР в училищата, при които подрастващите придобиват знания за законния ред в държавата, е важна стъпка за преодоляване на агресията в училищата.

IMG_7442Сред официалните гости на тържественото дипломиране бяха още зам.-кметът на Община Берковица Биляна Тодорова,  началник гл. инспектор Радослава Лекова – н-к сектор „Охрана на обществения ред и превенция”, н-к група „Охранителна полиция” в РУ Берковица ст. инспектор Георги Иванов, младши експерт Денислав Красимиров Кацарски – младши полицейски инспектор в Районно управление на МВР – Берковица, който води и отговаря за Детското полицейско управление на 3. ОУ „Иван Вазов“,инспектор ДПС Берковица Пламен Панайотов и инспектор Николай Стоянов от РУ Берковица, който води ДПУ във Второ ОУ „Христо Смирненски.

Тържеството продължи с изпълнения на талантливите деца  на Трето ОУ „Иван Вазов“– танцьори, певци и гимнастици. Директорът на училището г-жа Ваня Младенова връчи на класните ръководители грамотите на пълните отличници и награди ученици със изяви през годината.