Актуални Новини

25 ЮЛИ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

С решение на Европейската комисия 25 юли 2012 г. е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. През настоящата година той е посветен на младите хора като участници в пътното движение и цели да повиши отговорността на младите хора към безопасността на движението.

Пътно-транспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност в световен мащаб сред младите хора на възраст 10-24 г. Всяка година около 400 000 млади хора до 25 години загиват по пътищата, средно повече от 1000 души за ден.

Всеки месец в страните-членки на Европейския съюз, 500 младeжи стават жертви на пътнотранспортни произшествия. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6 000 млади хора губят живота си, а 60 000 получават сериозни наранявания.

В нашата страна през 2011 г. от пътно-транспортни произшествия са загинали 120 младежи и са били ранени 1895.

Нараняванията и смъртните случаи могат да бъдат избегнати.

Следните факти дават яснота за факторите, които допринасят за пътно-транспортния травматизъм сред младите хора и са основа за определяне и планиране на мерки за превенция:

1. Повече от 1000 деца и млади хора до 25 г. в света загиват при пътно-транспортни произшествия всеки ден. Това е основната причина за смърт във възрастовата група 10-24 г.

2. Повечето млади хора, които загиват или са тежко ранени в пътно-транспортни произшествия в слабо или средно развити страни са пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти или ползващи обществен транспорт. В развитите страни повечето загинали млади хора са нови водачи.

3. Високата скорост е най-честото нарушение при младите мъже водачи и е причина за една трета от всички пътно-транспортни произшествия.

4. Рискът от пътно-транспортно произшествие при млади водачи без опит, шофиращи с концентрация на алкохол в кръвта над 0.05 g/dl, в сравнение с по-възрастен и опитен шофьор се повишава 2.5 пъти.

5. Поставянето на каска е единствения и най-ефективен начин за предотвратяване нараняване на главата при пътно-транспортно произшествие с мотоциклет. Децата с велосипеди трябва също да бъдат насърчавани да носят каски.

6. Правилно поставените предпазни колани намаляват риска от смърт в случай на инцидент до 61%.

7. Контролът по използване на предпазни колани и информационните кампании за насърчаване на използването им трябва да бъдат насочени приоритетно към младите шофьори и към пътници, които са най-малко склонни да ги поставят.

8. Задължителното използване на детски столчета може да намали нивото на детската смъртност до 35 %. Необходимо е те да съответстват на възрастта и теглото на детето.

9. Пешеходците и велосипедистите се забелязват трудно, особено през нощта. Използването на светло-отразителни жилетки може да предотврати произшествия.

10. Децата са физически, психологически и физиологически различни от възрастните. Качеството и вида на грижите, които получат в случай на произшествие, ще повлияят върху цялостното им възстановяване и способността им да живеят пълноценно в обществото.

 Произшествията при младите водачи се различават от тези при опитните с това, че се случват през нощта, често са единствени участници (без други пътни превозни средства) и са в резултат на загуба на контрол при управлението и високи скорости. Употребата на алкохол в малки количества при младите водачи има по-голямо въздействие, отколкото при по-опитни водачи.

Високите нива на произшествия при младите водачи са резултат преди всичко на незрялост, липса на опит и отражение на начина на живот, свързан с тяхната възраст и пол. Младите мъже например често надценяват техните умения за шофиране.

Проучвания показват, че до 18-годишна възраст, областта в човешкия мозък, която е отговорна за анализиране на информацията и реакция, все още се развива. Не само във физиологичен аспект, но и в социален контекст младите хора все още се развиват. Например техния стремеж да избегнат влиянието на родителите и да придобият по-голяма независимост и самостоятелност оказва влияние върху поведението им. Като част от този процес равнопоставеността става особено важна за тях.

Младите водачи често шофират в часове на денонощието, в които е установено, че рискът от произшествия е по-голям, и при рискови обстоятелства, например през нощта, с висока скорост, с пътници в автомобила, рядко използване на колани и управление на стари автомобили без системи за сигурност.

Освен тяхната социална и физиологична незрялост и липсата на опит, младите водачи, често са с понижена степен на внимание (нестабилни) докато шофират.  Това е резултат от употреба на алкохол, наркотици, умора и разсеяност. Комбинираната употреба на различни видове наркотици и алкохол води до изключително висок риск от катастрофи.

Младите водачи се повлияват значително от липсата на сън, продължителността на периода на шофиране и значението на биологичния часовник, когато шофират през нощта. Тези фактори водят до увеличаване на умората, което може да се разглежда като загуба на енергия, намаляване на възможността за реакция, невъзможност за противопоставяне на умората и заспиване зад волана. Разсейването като предпоставка за грешки при шофиране е в по-висока степен при младите водачи, отколкото при професионалните. Освен това младите често се разсейват от пътниците в автомобила, от мобилни телефони, което намалява вниманието за ситуацията на пътя.

Някои специфични мерки могат да предотвратят и елиминират негативните ефекти, които незрелостта и липсата на опит при младите водачи могат да предизвикат. Преди всичко предприемането на мерки, които увеличават като цяло нивото на безопасност на пътя като осъществяване на оптимален контрол (алкохол, скорост, използване на колани), безопасни пътища и автомобили ще повиши нивото на безопасност и на младите водачи. Специфичните мерки включват увеличаване на стажа на младите водачи с придружител, преди да шофират сами, предотвратяване на ситуации, при които съществува висок риск от произшествия, в случаите, при които младия водач е сам. Превенцията на произшествия през първите месеци на самостоятелно шофиране може да се състои в ограничаване употребата на алкохол, ограничаване на шофирането през нощта и шофирането с други младежи в автомобила.

                                                                                                          По материали на СЗО

 

Вашият коментар