Актуални Новини

45 ГОДИНИ ОТБЕЛЯЗА ЕТНОГРАФСКИЯТ МУЗЕЙ В БЕРКОВИЦА

IMG_0347Изложба, проследяваща богатата и разнообразна дейност на Етниграфския музей в Берковица, бе уредена по повод 45 години от основаването на културната институция. Директорът на музея Ивайло Пешков изрази признателността на всички към основателите, благодарение на които и до днес се съхранява културно-историческото наследство на града. Той благодари и на всички дарители, без които би било трудно да се обогатява музейния фонд, благодари и на Община Берковица за подкрепата. Празничната програма включваше изпълнения на детски хор „Щурче“ и пенсионерски певчески състав. Специални гости на юбилейното тържество бяха Председателят на ОбС – д-р Илиян Тимчев, зам.-IMG_0338кметовете Радослав Найденов и Роберт Фидосиев, директори на музеи в областта, читалищни дейци и общественици. Зам.-кметът Радослав Найденов поздрави всички от името на кмета инж. Милчо Доцов, връчи поздравителен адрес и подарък за културната институция, а бившата служителка на музея Петя Гергова получи грамота за дългогодишна работа.

Събирателската дейност за откриване на Етнографски музей започва още в края на 50-те години на 20 век. През 1966 г. с решение на Комитета за култура и изкуство Етнографския музей е профилиран като единствен специализиран за тогавашния Михайловградски окръг (сега област Монтана).

На 04.04.1971 г. се открива Етнографски музей – Берковица в Коновата къща. След реституцията, от 90-те години на 20 век музеят е уреден в Сърбинската къща. Тя е автентичен представител на старата градска архитектура с характерен елемент ориентираната на юг външна софа. Къщата е архитектурно-строителна недвижима културна ценност от местно значение.

Музеят издирва, събира, съхранява, опазва, документира, изучава, представя и популяризира движими IMG_0337културни ценности свързани с традициите на града и региона.

Във фондовете му се съхраняват над 15000 движими културни ценности. Сред колекциите се открояват: „Керамика”, „Медни съдове”, „Свилени платна”, „Накити”, „Костюми”, „Чипровски килими”, „Каракачански костюми”, „Градски рокли от 20-те години на миналия век” и др.

Експозицията запознава с традиционната материална и духовна култура на града и региона. Представени са най-характерните за миналото занаяти – грънчарство, медникарство, свиларство и др. Отделено е място на народните носии, килими, градски бит.

Удивление сред посетителите предизвиква вътрешната баня с интересния си начин за затопляне на водата и наличието на керамична канализация за отвеждане на мръсната вода от нея, и от „мийката” (мястото за миене на съдовете) в кухнята.

Освен посещенията на постоянната експозиция и временните тематични изложби, Етнографски музей използва и редица други форми за популяризирането на богатата традиционна култура. Музеят е организатор и домакин на концерти, ревюта, промоции на книги, демонстрации на занаяти и др. допълнителни атракции за посетителите.

Той е единствен представител за област Монтана под № 34 в движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта”.