Актуални Новини

45 УЧЕНИКА ЗАВЪРШИХА ДЕТСКА ПОЛИЦЕЙСКА АКАДЕМИЯ В БЕРКОВИЦА

IMG_1947Общо 45 деца от Първо ОУ „Никола Вапцаров“ и Второ ОУ „Христо Смирненски“ – Берковица са първия випуск, завършил Детската полицейска академия. Инициативата започна преди две години. Заключителната част и тържественото връчване на дипломите се проведе на стадиона в Берковица на 29 май 2015 г. Сред официалните гости бяха председателят на ОбС – инж. Юлиян Иванов, кметът на Община Берковица Димитранка Каменова, зам.- кметовете Гергана Антонова и Радослав Найденов, гл. експерт „Образование“ Анелия Якимова, Директорът на ОД на МВР Монтана ст. Комисар Иван Георгиев, гл. инспектор Бисер Йончев- началник РУ „Полиция“ Берковица, служители на МВР, гости от Елбльок Полша, учители, родители и ученици.

IMG_1904Проведени бяха няколко състезателни игри. Накрая рамо до рамо със своите инспектори децата получиха своите дипломи за завършване на първата в Берковица – Детска полицейска академия. На двата отряда бяха връчени от кмета г-жа Каменова и зам.- кмета г-жа Антонова  купи и медали. Изненадата на празника бе невероятната торта във вид  на полицейска униформа, от която всяко дете получи вкусно парче.
В Детската полицейска академия  децата придобиха знания за полицейската IMG_1887професия, за различните видове полицаи и техните отговорности, за основните задачи на полицията и за начините й на действие.
Екипите  на ДПА научиха от своите приятели – полицаите какво е престъпление, какво означава “вина” и как се доказва тя. Участваха в “разследване” и със собствени сили заловиха и разпитаха “извършител на кражба”. Разбраха, че полицията не само разкрива престъпления, но и се стреми да ги предотвратява. Упражняваха се да различават права и желания и установиха, че всяко право е свързано с отговорност.
Важна цел на преподавателите в Академията е децата да се научат да работят в екип, да се подкрепят, да се грижат за своята и на другите безопасност. Целта на екипите е създаване и реализиране на модели за превенция на агресивно поведение, насилие и асоциални прояви на деца.