Актуални Новини

70 ГОДИНИ ВОЛЕЙБОЛ В БЕРКОВИЦА

На 14 ноември 2015 г. в Берковица се състоя среща на волейболни деятели и състезатели. Поводът бе 70 години от първите опити да се развива този красив спорт в нашия град. Безспорен доайен е арх. Коци Йоцов, който неофициално поставя началото на организирания волейбол в Берковица през далечната 1945 година. Малцина, може би, знаят, че той е шампион по волейбол от световното първенство за студенти, провело се в Будапеща през 1954 година.

На срещата присъства и женският волейболен отбор с капитан Розалия Петрова, който в годините 1979-1980 защитава честта на Берковица в републиканската Б група.

Специално внимание бе отделено на аматьорския отбор „Светците“ с капитан Петьо Петков, който през годината стана за втори път шампион на Любителската волейболна лига.

Отборът на Тони спорт Берковица с капитан Найчо Замфиров записа участие в шестите Републикански финали за ветерани в Стара Загора през юли.

Различните поколения волейболни състезатели, съдии и треньори си дадоха среща в спортната зала, където се проведе мач между отбора на Светците и ветераните от Берковица. Разделянето на отбори бе символично, тъй като постоянно влизаха и излизаха нови играчи, дори се правеха смени между самите отбори. Видяха се изпълнения на сегашни състезатели и на някои позабравени от близкото минало.Срещата премина с много усмивки и отлично настроение. После всички си направиха снимки за спомен с желанието следващите снимки да са пред една ремонтирана и красива спорта зала в Берковица.

Празникът продължи и вечерта в берковско заведение на чаша традиционно местно питие. На официалната част думата бе дадена на арх. Йоцов, Цеца Петкова, Данко Петров, Момчил Таралански и организаторът на събитието. Всички с радост прегърнаха идеята на последния да се издаде книга за историята на волейбола в Берковица, като обещаха да съдействат със снимки, статии и други материали.

От ръка на ръка вървяха много снимки, някои от които чернобели. Те предизвикаха усмивки и спомени у повечето присъстващи и повдигаха и без това отличното настроение.

По – младите с радост и уважение стиснаха ръцете на своите треньори Божидар Горанов и Стоян Николов.

С едноминутно мълчание бе отдадена почит към волейболните деятели на Берковица, които вече бяха напуснали този свят.

Всички изразиха желание и надежда срещи, като тази, да станат традиционни и ежегодни.