АКТУАЛНО

70 ГОДИНИ ЧЕТВЪРТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ”

IMG_8650На 6 април 2017 г. с тържествен концерт Четвърто ОУ „Георги С. Раковски“ – Берковица отбеляза своя 70-годишен юбилей. В словото си към присъстващите директорът на училището Таня Йонова отбеляза: „Днешният ден е знаменателен за нас! Отбелязваме 70 години история! 70 години на труд, знание и опит! Има нещо величаво и свято в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух! И всичко това да превърнеш в традиция, с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора – учители, ученици, техните родители.“

Поздрав към юбилярите отправи и кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов. Той подчерта, че образованието е важен залог за бъдещето и трябва да продължи да се развива и работи в тази посока. Той IMG_8645направи и кратка историческа справка на първите училища, създадени на територията на общината. Инж. Доцов отбеляза, че не случайна е днешната дата за отбелязване на юбилея, защото на 8 април е Международния ден на ромите, а на 14 април е рождената дата на патрона на училището – Георги Сава Раковски. Кметът честити празника на всички, връчи на директора букет с цветя, поздравителен адрес и камера, с която да запечатват моменти като днешния.

Празнична програма започна с изпълнения на ученици от различни класове. С много артистичен талант децата с лекота пренесоха публиката в атмосферата на празника. Концерът, посветен на 70-годишния юбилей впечатли с оригинална хореография и костюми, феерия от музика, танци, ритъм и веселие. Гостите на празника успяха да се насладят на разнообразието от ритми и мелодии, стихове и песни.

Началото на училището е поставено на 15 септември 1947 година. С решение на Околийския народен съвет и Околийския комитет на БКП се открива начално училище „Г.С.Раковски”, без да има подходяща  сграда за него. Директорът Иван Давидков Илиев обучава децата на открито, а при застудяване ги настанявя в частна къща.

През 1962/63 год. с доброволен труд на учители, ученици и родители е построена учебна сграда с 3 класни стаи. По-късно стаите се увеличават. Открива се и непълна прогимназия за ученици 5-7 клас.

На 2 юли 1970 год. с решение на Окръжен народен съвет – Михайловград, ОУ „Г.С.Раковски” се обособява като основно осмокласно училище.

През учебната 1979/80 год. започва строителството на нова сграда с 15 класни стаи, модерни кабинети и работилници, физкултурен салон, столова и кухня.

През 1997/98 год. за директор на училището е назначена Таня Йонова, а по-късно за помощник-директор – Виолета Петрова.

От 2005/06 год. в училището започва обучение на деца със специални образователни потребности. За децата с увреждания и затруднения са създадени условия на толерантност и подходяща образователна среда. За тяхната интеграция и социална реализация се грижи екип от специалисти: психолог, логопед и ресурсен учител.Процесът на приобщаване се подпомага и от слухово-речев рехабилитатор. От 2012 год. в  училището работи училищен психолог.

В училището кипи богат и разнообразен културен живот. Тържествено се отбелязват празници и събития. Организират се чествания, рецитали, литературни четения, състезания, конкурси. С въображение и творчество се изготвят изложби и ученически кътове с изделия, изработени от учениците. Успехите и изявите на  учениците  се дължат на неуморния и всеотдаен труд на целия педагогически екип.

Колективът на Четвърто основно училище „Георги Сава Раковски” ще продължи да работи то да бъде образователната, възпитателната и културната институция, която помага за приобщаване и социализиране на учениците от квартал Раковица.

Честит юбилей !

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

На основание чл. 127, ал. 1 от ЗУТ уведомяваме всички заинтересовани физически и юридически лица, че е организирано обществено обсъждане

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-70-00-544 (2) от 24.03.2023 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 129,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Бюджет (7) Кмет на Община Берковица (22) ЛПГ (7) МИГ Берковица и Годеч (7) Образование (41) Община Берковица (340) Общинска администрация-Берковица (28) Общински съвет-Берковица (23) Обява (12) Природни забележителности (21) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (15) ваканция&спа експо (7) велислав захариев (6) детска градина (6) детски градини (7) дневен ред (8) заповед (10) заповеди на кмета (23) кмет берковица (8) кмет община берковица (8) конкурс (9) културни забележителности (17) общинска администрация (54) общински съвет - берковица (6) обява община берковица (7) обявление (63) основни училища (8) отдел строителство (18) поздравителен адрес (18) приложно колоездене (6) проект (10) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (8) социални дейности (14) социални услуги (9) спорт (12) спортни клубове (11) съветници (8) съобщение (9) туризъм (32) услуги (13) училища в Община Берковица (7)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Театър Българска армия
Актуални Новини

ТЕАТЪР “БЪЛГАРСКА АРМИЯ” – СОФИЯ ГОСТУВА В БЕРКОВИЦА С ПОСТАНОВКАТА “СИРАНО ДЬО БЕРЖЕРАК”

Една невероятна среща със звезден актьорски състав, която дълго ще помните! Театър “Българска армия” – София гостува в Берковица с

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-70-00-544 (2) от 24.03.2023 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 129,

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.