Актуални Новини

70 ГОДИНИ ЧЕТВЪРТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ”

IMG_8650На 6 април 2017 г. с тържествен концерт Четвърто ОУ „Георги С. Раковски“ – Берковица отбеляза своя 70-годишен юбилей. В словото си към присъстващите директорът на училището Таня Йонова отбеляза: „Днешният ден е знаменателен за нас! Отбелязваме 70 години история! 70 години на труд, знание и опит! Има нещо величаво и свято в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух! И всичко това да превърнеш в традиция, с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора – учители, ученици, техните родители.“

Поздрав към юбилярите отправи и кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов. Той подчерта, че образованието е важен залог за бъдещето и трябва да продължи да се развива и работи в тази посока. Той IMG_8645направи и кратка историческа справка на първите училища, създадени на територията на общината. Инж. Доцов отбеляза, че не случайна е днешната дата за отбелязване на юбилея, защото на 8 април е Международния ден на ромите, а на 14 април е рождената дата на патрона на училището – Георги Сава Раковски. Кметът честити празника на всички, връчи на директора букет с цветя, поздравителен адрес и камера, с която да запечатват моменти като днешния.

Празнична програма започна с изпълнения на ученици от различни класове. С много артистичен талант децата с лекота пренесоха публиката в атмосферата на празника. Концерът, посветен на 70-годишния юбилей впечатли с оригинална хореография и костюми, феерия от музика, танци, ритъм и веселие. Гостите на празника успяха да се насладят на разнообразието от ритми и мелодии, стихове и песни.

Началото на училището е поставено на 15 септември 1947 година. С решение на Околийския народен съвет и Околийския комитет на БКП се открива начално училище „Г.С.Раковски”, без да има подходяща  сграда за него. Директорът Иван Давидков Илиев обучава децата на открито, а при застудяване ги настанявя в частна къща.

През 1962/63 год. с доброволен труд на учители, ученици и родители е построена учебна сграда с 3 класни стаи. По-късно стаите се увеличават. Открива се и непълна прогимназия за ученици 5-7 клас.

На 2 юли 1970 год. с решение на Окръжен народен съвет – Михайловград, ОУ „Г.С.Раковски” се обособява като основно осмокласно училище.

През учебната 1979/80 год. започва строителството на нова сграда с 15 класни стаи, модерни кабинети и работилници, физкултурен салон, столова и кухня.

През 1997/98 год. за директор на училището е назначена Таня Йонова, а по-късно за помощник-директор – Виолета Петрова.

От 2005/06 год. в училището започва обучение на деца със специални образователни потребности. За децата с увреждания и затруднения са създадени условия на толерантност и подходяща образователна среда. За тяхната интеграция и социална реализация се грижи екип от специалисти: психолог, логопед и ресурсен учител.Процесът на приобщаване се подпомага и от слухово-речев рехабилитатор. От 2012 год. в  училището работи училищен психолог.

В училището кипи богат и разнообразен културен живот. Тържествено се отбелязват празници и събития. Организират се чествания, рецитали, литературни четения, състезания, конкурси. С въображение и творчество се изготвят изложби и ученически кътове с изделия, изработени от учениците. Успехите и изявите на  учениците  се дължат на неуморния и всеотдаен труд на целия педагогически екип.

Колективът на Четвърто основно училище „Георги Сава Раковски” ще продължи да работи то да бъде образователната, възпитателната и културната институция, която помага за приобщаване и социализиране на учениците от квартал Раковица.

Честит юбилей !