Актуални Новини, Новини

77 БИЛКИ ЗА 77 БОЛЕСТИ НАБРАХА В БЪРЗИЯ ЗА ЕНЬОВДЕН

Снимки на баби и деца с набрани билки

В село Бързия отбелязаха най-цветния празник, Еньовден – Денят на билките и слънцето, изпълнен с пожелания за здраве, щастие и любов. В нашия красив край растат някои от най-лековитите билки, сред които маточина, смрадлика, бял равнец, мащерка и живовляк. Рано сутринта жени и деца от селото, облечени в народни носии, браха лековити билки в поляните и наричаха за здраве, късмет и сполука. Пяха песни и лягаха в росната трева. Оплетоха голям “еньовски венец”, който вързаха пред читалището. Най-малката мома беше на 4 години, най-голямата на 13 години. В Бързия спазват тази традиция от години и смятат, че който мине през венеца ще е здрав и честит цяла година. А стария изхвърлиха в реката…и наричаха заедно с него, водата да отнесе всички злини и болести.
Галя Поплалова – Секретар на читалището, разказа на децата легенда за Еньовден, за билките и за тяхната магическа сила. В тези разкази бяха скрити необятните съкровища на народната мъдрост.
Приемственост между поколенията, любов, усмивки и дъхав аромат на билки. Така и малки, и големи усетиха допира със слънцето и земята, почетоха традициите и запазиха в себе си спомен от преживяното.
Хубаво е, че има хора в нашия край, които пазят, почитат и отбелязват традициите и обичаите с любов и грижа.
Да си пожелаем да сме здрави!