АКТУАЛНО

90 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩЕ „РАЗВИТИЕ-1927“, СЕЛО БОРОВЦИ

IMG_898390 години отбеляза НЧ „Развитие-1927“ в село Боровци. През ноември 1927 г. 9-ма селски учители и будни хора от селото, общо 21 човека, поставят основите на културната и просветна организация в Боровци и я именуват читалище „Развитие“. Първият председател е Иван Стаменов, а първият секретар – Марга Еленкова. Гости на тържественото честване бяха зам.-кметът г-н Радослав Найденов, кметът на селото г-н Валери Петров, бивши и настоящи читалищни деятели.

В поздрава си към присъстващите г-н Найденов изтъкна родолюбивата заслуга на читалището през годините за опазване на местното културно-историческо наследство, неговата благотворна роля в разширяването и укрепването на художествената самодейност. Той връчи поздравителен адрес от името на кмета инж. Милчо Доцов, както и телевизор за читалищното кафене, което ще бъде направено от хората.

IMG_8992С изчерпателен доклад секретарят на читалището Елка Дончева проследи историята на това културно-просветно огнище – от създаването му до сега. Информацията, допълнена от богат фотоматериал, събуди умиление в душите на публиката и свидни спомени.  Първата инициатива през далечната 1927 г.  е събиране на дарения от цялото село книги и средства за закупуване на книги, две маси и столове и уреждане на една стая за библиотека, където хората, жадни за култура и просвета, да се събират на сбирки, четения и др. Поставя се началото и на театрална трупа. 1931 г. се открива читалищно кафене с две помещения – кафене и библиотека. Читалищното кафене става притегателен център за будните хора на селото. През 1936-1944 г. партийната и комсомолска работа в селото се пренася в читалищното кафене. И днес в читалището членуват и участват IMG_9008най-будните хора от боровската общественост, онези, които винаги са първи  в съставите, в мероприятията и беседите.  Няма по щастлив момент от годината на построяването на читалищната сграда 1959-1961 г. Всеки дом и семейство се включват с доброволен труд, със средства, с желание този културен дом да стане една прекрасна функционална сграда и да събира млади и стари в съставите, на тържества, на кино, на мероприятия. Имало е години от славното минало на читалището в Боровци, когато броя на участниците в читалищните колективи наброява около 250 човека. И днес боровчани правят всичко възможно да запазят традициите, въпреки малкото будни хора останали в селото. През 2000 година е създаден Ансамбъл за изворен фолклор „Боровчани“ и съставът се превръща в емблема на селото. През 2015 г. по спечелен проект по ПРСР и еврофинансиране за 420 000 лева бе направен ремонт на сградата на читалището. В селото е учредена заедно със собственика Емил Манойлов – Етнографска експозиция „Манойлова къща“, която се ползва от читалището с цел атракции, IMG_8976показване на българския и най-вече на боровския бит, култура и традиции.

Пъстра китка от красиви народни песни бе поздравът на самодейците от село Спанчевци.  В отговор последваха великолепните изпълнения на местните читалищни дейци, които представиха и някои обичаи.

90 години НЧ „Развитие-1927“ – един период, който ни задължава да се преклоним пред делото на първите, да благодарим на тези, които работят днес и да предадем факела, запален от първите на нашите последователи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Актуални Новини

С ХРАСТОРЕЗИ И МОТОРНИ РЕЗАЧКИ ЛПГ-БЕРКОВИЦА СЕ ВКЛЮЧИ В ПОЧИСТВАНЕТО НА КАЛЕТО

Ученици от  Лесотехническа професионална гимназия  се включиха в инициативата на Община Берковица за почистване на местността с туристически потенциал –

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Кмет на Община Берковица (71) Къща музей "Иван Вазов" (12) МБАЛ БЕРКОВИЦА (12) МИГ Берковица и Годеч (31) НЧ "Иван Вазов - 1872" (20) ОП Региони в растеж (18) Образование (41) Община Берковица (709) Общинска администрация-Берковица (106) Общински съвет-Берковица (46) Обява (43) Природни забележителности (21) Проект енергийна ефективност (12) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (20) вик берковица (27) град Берковица (35) дневен ред (21) заповед (16) заповеди на кмета (23) избори (19) изложба (13) кмет община берковица (22) конкурс (13) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (31) общинска администрация (56) обява община берковица (13) обявление (93) обявление отдел СУТ (42) отдел строителство (23) подробен устройствен план (16) поздравителен адрес (28) проект (15) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (17) социални дейности (14) социални услуги (15) спорт (12) съобщение (20) туризъм (32) уведомление (17) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.