Икономика

Икономика в община Берковица

Икономиката в община Берковица продължава вековните традиции да се съчетава с природните дадености, доброто образование на местното население и създадените умения на трудещите се във всички сфери на стопанския живот.
Чистата природа дава възможности за екологично земеделие и животновъдство. Общината има всички условия да продължи да е водеща в производството на ягоди, малини, кестени, лешници, касис, къпини, арония и невероятен по качество пчелен мед.
Горите могат да подпомогнат не само почивното дело, балнеолечението и ловния туризъм. Те са източник за дървообработването и мебелното производство, достигнали високо ниво в последния век.
Златарството – златна бижутерия, сребърен филигран, кована и лята мед има вековни традиции. Цветният мрамор в Берковския балкан /втори по обем залежи, след Пиринския край/ дава друго традиционно направление в местната икономика. В областта на машиностроенето държавният монополист – берковският „ЗАИ” – доскоро единствен производител на абразивни инструменти в цяла Югоизточна Европа вече има силната местна конкуренция в лицето на „Булфлекс и Ко” ООД, „Примекс инженеринг” ЕООД и други по-малки фирми.
Един от промишлените гиганти в близкото минало – Заводът за преработка на пластмаси „КОМ” отстъпи на десетките фирми за пластмасова, алуминиева и дървена дограма, които покриват нуждите на цяла България.
Всяко производство в Берковица и общината е природосъобразно, за да се изпълни основната цел: Берковица – национален балнеоложки курорт, международен ски – център, културно средище и столица на историческия туризъм на Северозападна България.