Актуални Новини

JOYRIDE ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ПРОЗРЕНИЕТО, ОТ КОЕТО ТУРИСТИТЕ СЕ НУЖДАЯТ

IMG_5261На 29 ноември 2019 г. в града под Ком се проведе заключителната среща на приключението JOYRIDE в Берковица. Представители на туристическите информационни центрове, туроператори, журналисти, блогъри и влогъри от партньорските места по проект JOYRIDE – Аджиджа и Банеаса, Румъния и Шабла България отново се срещнаха с представители на местната власт на Берковица, споделяйки своите впечатления от гостуването си в Берковица  и интересувайки се от перспективите за развитие в областта на туризма и трансграничното сътрудничество. Заместник-кметът г-жа Спаска Георгиева се обърна към присъстващите с думите: „Радвам се да ви видя отново приятели. IMG_5268Още веднъж искам да поднеса извинение от името на кмета на Община Берковица г-жа Димитранка Камнова. В началото на новия мандат неотложни ангажименти възпрепятстват присъствието й тук днес, но това не спира работата и ние трябва да продължим с реализацята на дейностите по проекта. Благодарение на него и на вас като част от това предизвикателство, природните и културни дадености на Община Берковица, както и условията за туризъм ще достигнат до много хора от различни кътчета на света. Това ни дава основание да се надяваме, че сме установили мрежа за трансгранично сътрудничество между съществуващите туристически информационни центрове, което от своя IMG_5298страна ще доведе до подобряване компетентността на местния туризъм и заинтересованите страни и  качеството на живот  на местното население. Надявам се да сте оценили красотата на нашия регион и въпреки лошото време да сте били част от голямото предизвикателство на JOYRIDE.“ От разговорите на заместник-кмета с медиите стана ясно, че Община Берковица се залавя със сериозна работа по отношение на развитието на спа, културния и зимен туризъм. Акцент бе поставен на Археологическата местност Калето, минералната вода и зона Ком, както и бъдещото сътрудничество между българските и румънски общини, партньори по проекта. Участниците в събитието бяха запознати с възможностите и новостите за сертифициране в екотуризма. Изводът на участниците в тура бе, че Община Берковица разполага с изключителен потенциал за съвместен еко-туристически продукт, но много работа още предстои. Гостите – пътуващи блогъри / туристически журналисти / туроператори – са избрани поради факта, че предоставят обективна информация на своите читатели, като в същото време подробно разказват своите преживявания, предлагайки прозрението, от което туристите се нуждаят, за да се чувстват достатъчно уверени, за да резервират пътуване за проучване на туристическите пътеки JOYRIDE. Освен това те се възприемат като надеждни и доверени източници поради обективния характер на техния бизнес. И точно тяхната обективност е необходима на партньорите по проекта, за да се популяризират туристическите пътеки JOYRIDE. Тези експерти могат да бъдат мощен съюзник на туристическите пътеки JOYRIDE и не само на местните общности, а и на местния туризъм, тъй като те позволяват създаването на доверие и промотиране.

Гостоприемството и обаянието на Берковския край гостите откриха и в изпълненията на танцов състав „Малинарка“ към НЧ „Иван Вазов-1978“ , гр. Берковица с ръководител Димитринка Богданова, които разпръснаха магията на танца.

И отново ще кажем, че гостоприемството ни е първопричина за всичко – природата, чистия въздух, планината. Нали всичко съществува, за да го покажем на нашите гости и да им кажем: Добре дошли отново, приятели!