Маршрути

Туристически маршрути

Комплекс Ком 

Комплекс „Ком”  е подходящ за любители на тишината, природата и зимните спортове. Изходен пункт е за много туристически маршрути и излети, които дават възможност да се опознае планината в цялото й многообразие и богатство. От тук до връх Ком /2016 м/ има само два часа ходене. Трасето минава над местността Фунията, където снегът е целогодишен, а боровинките, които зреят август и септември, могат да отклонят всикиго от пътеката. Седловината преди изкачването на върха е „кръстопътя”, който разделя този маршрут от Трансграничния пешеходен път Е 3 Ком – Емине. Връх Ком е най-високата точка от туристическия маршрут „Западен Балкан” /Берковица – Чипровци – Белоградчик/. От него при хубаво време се вижда р. Дунав, а на североизток – Малкия и Голям Самар /островърхи възвишения с гъсти гори и каменисти била/. Само на един час път пеша от хижа „Ком” се намира местността Щърковица /1688 м/. Берковският Балкан е известен със своите малинови масиви, зреещи през месеците юли – август. В боровите и буковите гори има голям асортимент от ядливи гъби.

Маршрут №1 От град Берковица до връх Ком

Следва асфалтовия път от града до хижа “Ком” (16 км или 4 часа и половина пеша) и след около час и половина път по маркирана пътека се стига до върха. Обща денивелация 1 600 м.

Маршрут №1а “Пряката пътека”

Отчасти дублира асфалтовия път от града до хижа “Ком”, като значително го съкращава посредством маркирана горска пътека – дължина 7 км.

Маршрут №2 От м. Клисурски соват до м. Пръшковица

Отклонение от трасето Ком – Емине в източна посока, около 3 часа, трасето минава през вековна букова гора.

Маршрут №3 От м. Пръшковица до с. Бързия – трасето е по съществуващия път, около 2 часа.

Маршрут №4 От м. Синия вир (табелата “Добре дошли в Берковския балкан”) до м. Пръшковица, около 3 часа път.

Маршрут №5 От м. Щърковица до м. Пръшковица

Изключително живописен и стръмен маршрут – 800 м денивелация.

Маршрут №6 От ЮЗ край на село Бързия до м. Ашиклар

Лек двучасов преход, почти по хоризонтала.

Маршрут №7 Хайдушки водопади

Започва от кв. Беговица, следва пътя (7 км) и продължава по екопътека.

Маршрут №8 Берковица – Здравченица – Ком

Еднодневен преход. Красивите природни гледки оправдават сериозните усилия за преминаването му.

Маршрут №9 Тодорини кукли – Клисурски манастир

Отклонение от трасето Ком – Емине в СИ посока. Близо 1 200 м  денивелация. Около 5 часа път, ако се тръгне от Петрохан.

Маршрут №10 От м. Пръшковица до м. Малка Бързия

Следва канала на ВЕЦ. Приятен преход от около час и половина.

Пешеходен маршрут Западна Стара планина (България)

През 2004 беше трасиран и маркиран пешеходен маршрут в Западна Стара планина от около 200 км. Маршрутът започва от Берковица, преминава през малки села и градове, включително Чипровци, Горни Лом, Чупрене, и завършва в Белоградчик. Маршрутът беше разработен от местни хора от всички общини, експерти по туризъм и биоразнообразие и преминава през най-атрактивните природни и културни в региона. Той комбинира активното ходене с почивка и отсядане в местните села. Маршрутът ще запознае туристите с местната кулура и традиции и ще създаде възможности за развитието на екотуризъм. Маршрутът беше създаден с активното участие на местните общини, лесничеи, НПО и предприемачи. 15 млади хора от Европа изградиха маркировката по време на двуседмичен доброволчески лагер, а около 60 местни хора бяха въвлечени в изграждането на маршрута като водачи, организатори и предоставящи храна и спане. Участниците от Сърбия бяха въвлечени в целия процес и в момента подготвят подобна инициатива от сръбска страна. Маршрутът успя да обедини местните усилия и ще служи като основа за разработването на съвместен комплексен екотуристически продукт.

************

Красотата на своята девствена природа Берковската планина е прекрасно място за туризъм, спортуване и отмора. Лечебният климат, минералните води, липсата на сухи летни и сурови зимни ветрове, меката и слънчева зима и прохладното лято са благоприятни предпоставки за пълноценен отдих и възстановяване. на 15 км от града и на 12 км от прохода, на 1500м н. в. се намира туристически и спортен комплекс „Ком“. Снегозадържането тук е близо петмесечно и създава добри условия за зимен отдих. В района има алпийска и бегова ски-писти, защитени от вековни дървета /резерват „Горна курия“/, обслужвани от два ски-влека.Освен с незабравимия „скърцащ“ звук ба снега и бялата тишина на зимата, местността под връх Ком е привлекателна и с възможностите за колотуризъм,практикуване на делта и парапланеризъм. Оттук е и изходният пукт за много туристически маршрути – Ком-Емине, Международен пешеходен маршрут Е-3 от Атлантическия океан до Средиземно море, Ком-Петрохан, четиридневен маршрут х. Ком-Белоградчик и др.

През лятото Берковица може да ви очарова с дивната красота на слънчевите изгреви над планиските върхари, с аромата на горски малини, боровинки и диви цветя, носещ се във въздуха, с ромона на планинските ручеи и шума на Хайдушките водопади

 

Интерес представляват следните маршрути и забележителности:

Района на „Здравченица“ – на 9 км. от Берковица. Голяма открита поляна в подножието на връх „Здравченица“ (1176 м), с възможност за развитие на конен спорт и колотуризъм. Прехода до района е за около 4 часа с маршрут по долината на „Женска река“. Другият маршрут е от с. Черешовица за около 3 часа.

„Хайдушки водопади“ – 9 км. от града. Защитена местност, разположена в красивата долина на „Голяма река“. По този маршрут е изградена екопътека – маршрута тръгва от местността „Бачилището“, при водослива на „Голяма река“ и „Къса река“, пресича две реки – „Сливашка бара“ и „Средна бара“, по които има няколко водни каскади. По пътекат се откриват великолепни гледки към местностите „Къси дел“ и „Тузлата“. Преходът е средно тежък с времетраене 4 часа и максимална денивелация 340 м. Желателно е да има водач, а куристическата екипировка е задължителна.

Местността „Синия вир“ – на 3 км. югозападно от града в долината на река Шабовица. Вира е дълбок повече от 1 м., водата е кристално чиста и ледено студена. Тук запалените рибари могат да се отдадат на своята страст – да ловят планинска пастърва в бистрите води.Подходяща за еднодневни излети.

Местността „Ашиклар“  – разположена на 3.5 км. от града, в полите на Стара планина. Предпочитано място за излети и разходки.

Лесопарк „Калето“ – издига се на север от града.На хълма калето (515 м. н. в.) има разкопки от римско време. От него се открива панорамна гледка към Старопланинското било, гр. Берковица и иколностите. Лесопаркът предлага възможности за краткотрайни излети за тазлични категории туристи.