Актуални Новини

БЕРКОВСКИЯТ ПОДНОС НА КНЯЗ БАТЕНБЕРГ ВЕЧЕ Е В НАЦИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Ценностите на българската държавност ще бъдат експонирани в централно фоайе на втория етаж на Националния исторически музей от 13 март 2019 г.

През месец януари на търг, организиран от аукционна къща във Виена, бяха откупени ценни подноси. Те са подарени на първия български княз Александър І Батенберг (1879 – 1886 г.) от жителите на градовете Русе, Ловеч и Берковица. Предметите са откупени при личното присъствие на министъра на културата Боил Банов и с негова заповед са предадени за съхранение в НИМ, съобщиха от музея.

Ще припомним, че едниният от подносите на княз Александър Батенберг е бил подарен в Берковица в присъствието на народния поет Иван Вазов. На 16 септември 1879 г. княз Батенберг преминал през прохода Петрохан на път към пристанище Лом и пристигнал вечерта в Берковица. Монархът бил посрещнат с огромен ентусиазъм от населението и първенците на града. На центъра имало издигната арка от зеленина и цветя, разказват историците. Сред посрещачите бил и Иван Вазов, който по това време оглавявал Окръжния съд в града под Ком. Княз Батенберг поздравил поета, споделил, че много харесва творчеството му и заявил, че трябва да продължи да пише, за да радва българите. При посрещането управата подарила от името на всички граждани подноса, но от кого е била изработена красивата вещ няма данни. Според спомените на местните хора князът отседнал в дома на Михаил Първанов и му подарил чаша и портрет. А на другия ден и златен пръстен, който е скъп спомен за наследниците на фамилия Първанови. Община Берковица се надява, че ще се намери родолюбив дарител, за да се направи копие на подноса, който да обогати експозицията на музея в града под Ком.

Културните ценности притежават изключителна историческа стойност и са с гравирано посвещение на български език на Негово Височество княз Александър І. Единият от тях е с позлата и с изключително богата и майсторски изработена филигранна украса. На другите два подноса е изобразен изправен български лъв, символизиращ възраждането на България.