Актуални Новини, Новини

БЛАГОВЕЩЕНИЕ Е!

Днес Българската православна църква отбелязва Благовещение – денят, в който Дева Мария разбира от Архангел Гавриил благата вест, че ще роди непорочно заченат син.

“Радвай се невесто, неневестна!” – съобщава Ангелът на Дева Мария вестта, че ще роди Спасителя на човечеството.

Това е един от постоянните празници в църковния календар, тъй като всяка година се чества на една и съща дата. Заедно с християнския празник, българите отбелязват и фолклорния празник Благовец.

В някои райони на България празникът Благовещение е известен и като “Кукувден”. Народните поверия гласят, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Обредните песни, които се изпълняват на този ден, съобщават, че пролетната птичка вече е дошла, а с нея и пролетта. Поверията гласят, че посетите на Благовец цветя растат особено ароматни и красиви.

Празникът Благовещение съвпада с Великия пост, но Светата православна църква разрешава да се яде риба, зехтин и да се пие вино. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител – домашния дух. Други характерни ястия за софрата на Благовец са лучник, каша от прясна коприва и салата от зелен лук с магданоз и джоджен.

***

На Благовещение имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага и производните на тях имена.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!