Актуални Новини

ВАЛЕНТИН ГЕРАСИМОВ С 60-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

Художникът Валентин Герасимов от Берковица отбеляза днес своя 60-годишен юбилей. По този повод зам.-кметът Радослав Найденов връчи поздравителен адрес на юбиляра от името на кмета инж. Милчо Доцов, с пожелание за здраве и творческо вдъхновение.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

„УВАЖАЕМИ Г-Н ГЕРАСИМОВ,

За мен е изключително удоволствие да отправя сърдечни поздрави по случай Вашия 60-годишен юбилей. Приемете искрените ми пожелания за здраве, щастие и нови творчески успехи.

Вярвам, че на рождения Ви ден мога да изразя възхищението на обществото ни от мъдрото и величествено присъствие на Вашия талант в духовния живот на Берковица. Забележителният Ви личен принос в съвременната ни култура отдавна и безусловно е оценен високо от почитателите на изкуството у нас.

За поколения берковчани дейността Ви като интелектуалец и ненадминат художник винаги е била убедителен образец за творческо свободомислие и достойно гражданско поведение. В деня на Вашия юбилей изразявам уважението и безрезервната обич на многобройните Ви приятели и почитатели към Вашата личност и творческите Ви постижения.

Нека всички Ваши благородни творчески начинания Ви зарадват с удовлетворението от успеха.

Честит празник!“

 

Художникът Валентин Герасимов, който е и уредник в Градска художествена галерия е роден на 21 август  1957 г. в Берковица. От 1972 до 1976 г. учи в Художествената гимназия в София. След уволнението от казармата през 1978 г. постъпва в музея в Берковица на архитектурен обект Клаето. 1980 година е художник на читалището, а от 1981 до 1987 г. учи в Художествената академия специалност „Стенопис“. 1988 година е главен художник , а от 1989 до 1997 г. работи в Градска художествена галерия – Берковица. След известно прекъсване от 2006 година до днес отново е в Галерията. Валентин Герасимов има над 500 картини в областта на приложната графика, дърворезба, витражи и др. Има 7 монументални творби и стенописи. Направил е на църква в Гърция дърворезба, икони, стенописи, витражи и мозайка. Негови икони има в много църкви в цялата страна. Той е член на Дружеството на художниците „Тенец“. Има изложби в страната и чужбина.