Актуални Новини

„ГУШАНСКИ СБОР ПО СПАСОВДЕН“ С. ЗАМФИРОВО СЪБРА ГОСТИ ОТ БЛИЗО И ДАЛЕЧ С БОГАТА ТРИДНЕВНА ПРОГРАМА

36003289_1819865804733781_6866812271398486016_nНа 22 – 24 юни 2018 г. на открита сцена в парка на село Замфирово се проведе традиционния фолклорен празник „Гушански сбор по Спасовден”. Организатори на събитието са Народно читалище ”Развитие-1928”, с. Замфирово съвместно с Община Берковица, IMG_20180623_114930Кметство Замфирово и НПО „Нов Северозапад“.

С всяка изминала година фолклорният празник се разраства и става по-богат и пъстър. Още в петък вечерта орк. Македония със солист Веселка Стамболиева повдигна настроението на публиката, а за любителите на балканската музика програмата продължи с изпълнения на орк. Южен вятър и Неша Маркович, след които на сцената се качи голямата сръбска звезда Наташа Джорджевич.

Официалното откриване на фолклорната програма беше в събота, от 10:00 часа сутринта. Официални гости на празника бяха зам.- областния управител на Област Монтана г-н Цветко Цветков и кмета на Община Берковица инж. Милчо Доцов, които поздравиха организаторите и самодейците за усилията им за запазване на българските традиции. Празникът продължи с конкурсна програма на самодейни колективи.

И тази година компетентно жури оценява колективите, художественото ниво на изпълнение, тяхната атрактивност и уникалност в две категории: автентичен и обработен фолклор и присъди златни, сребърни и бронзови медали във всяка категория. За най-добро представяне специалната награда „Приз“ грабна танцов ансамбъл „Младост“ към Общински младежки дом гр. Монтана.

Изложба на местни занаятчии, кулинарно състезание с тематични подаръци. Празникът продължи с изпълнения на Гушанската и Берковска духови музики, Родопски гайдарски оркестър „Орфей“ от гр. Чепеларе със солист Мариана Евтимова. Кулминацията на съботния ден беше концерта на обичаните фолклорни изпълнители Поли Паскова и Здравко Мандаджиев с танцова формация „Гераци“. Паркът беше изпълнен с много хора, които се хванаха на хорото по стара българска традиция.

Тази ден, посветен на хубавата българска музика приключи с атрактивно огнено шоу.

Неделният ден започна с сутрешно детско шоу, а за любителите на попфолка от 11:30 на сцената пяха Соня Немска, Ани Хуанг и Борис Дали.

Организаторите изказват своите благодарности на Община Берковица и всички спонсори, благодарение на тяхната помощ  празникът се превърна в тридневно незабравимо събитие за всички, които го посетиха.