Актуални Новини, Новини

ДОЦЕНТ ДОКТОР БОЙКО ПЕНЧЕВ ОГЛАВЯВА ЖУРИТО В ЧЕТВЪРТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЙОРДАН РАДИЧКОВ“

ПРОГРАМА НА ТРЕТА НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ЙОРДАН РАДИЧКОВ" - 2022 ГОДИНА

Национална литературна награда “Йордан Радичков” се връчва ежегодно за най-добра нова книга с разкази. В конкурса през годините са разгледани над 150 сборника, които вече са част от фонда на градската библиотека, носеща името на автора. По регламент носителят на НЛН „Йордан Радичков“ се излъчва от петчленно авторитетно жури, съставено от литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков и имат широк поглед върху съвременната българска литература. В журито участва представител на Община Берковица и на Министерството на културата.

В миналите издания председатели на престижния литературен конкурс бяха Георги Господинов, проф. Георги Каприев и академик Владимир Зарев. За председател на журито в тазгодишното издание на конкурса Община Берковица покани доц. д-р Бойко Пенчев. Миналогодишният победител в конкурса Йорданка Белева („Таралежите излизат през нощта“) тази година ще журира сборниците. Писателят Алек Попов също ще е част от авторитетното жури. Министерството на културата е представено от Силва Хачерян, а Община Берковица – от Горан Атанасов.

Доц. д-р Бойко Пенчев е литературовед, културолог, писател, преводач, преподавател и декан на факултета по славянски филологии на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Алек Попов е писател. Пише радиопиеси и сценарии за игрални и документални филми. Автор на популярните романи “Мисия Лондон” и поредицата “Сестри Палавееви”. Член-кореспондент е на БАН.

Йорданка Белева е носител на престижни награди от множество конкурси. Автор е на стихосбирки, сборници с разкази, книги за деца. Американско списание я нарича „един от най-интересните гласове в съвременната българска литература“.

Силва Хачерян е директор на дирекция “Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерството на културата. Хачерян бе част от журито и в предишните три издания на конкурса.

Горан Атанасов е учител по български език и литератуара, автор на сборници с разкази и понастоящем председател на комисията по „Образование, наука, култура, спорт, младежки дейности и вероизповедания“ към ОбС-Берковица.