Актуални Новини

И ТОЙ ТРЪГНА В „ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ“…

Днес се навършват 90 години от рождението на големия ни писател Йордан Радичков. Той бе усмивката и доброто в родния литературен небосклон. Той беше детската радост от „Ние, врабчетата“, „Събирачът на ценности“, той имаше дарбата да ни показва „Нежната спирала“ на простите неща. Той разказваше като мъдрец и във всяка негова дума имаше слънце, имаше смисъл, имаше живот и много, много поука. Критиката го определя като „създаващ алтернативи творец“, а произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Радичков е номиниран 2 пъти за Нобеловата награда за литература, като в нашите сърца я печели поне още 100 пъти по толкова.

„Берковица е единственият град, който най-силно се грижи за паметта на Йордан Радичков“, сподели неговият внук, когато през 2018 година получи годишната награда за изключителен принос към Община Берковица и популяризиране на берковския край. Тази година на празника на града и неговия син Димитър Радичков получи Почетен знак „За граждански принос“ и грамота за 2019 г.

Гордост за града ни е, че ликът на Радичков грейна на новосанирана сграда по повод 89-годишнината от рождението му. Тази година в деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост в Берковица отвори врати културен център „Йордан Радичков“, където витае духът на големия писател-земляк и, където ще се съхранява родовата и местна памет.

Така, всички ние – жителите на Община Берковица, ще бъдем достойни последователи на Йордан Радичков, отдавайки своята почит и признателност към него, запознавайки се с творчеството му и утвърждавайки името на Берковица.

„Ето кое му е хубавото на въздуха, който ние всички вдишваме и издишваме с надеждата, че ще живеем, защото е казано, че докато дишаме, трябва да се надяваме! Ако въздухът бе видим, то едва ли някой ще вземе без погнуса дори една глътка от него.“

/“Ибис“ Йордан Радичков/

Тази вечер от  17:00 часа  в Културен център „Йордан Радичков“ ще е официалното честване на 90-годишнината от рождението на нашия земляк. Гост на събитието ще е голямата актриса Мария Статулова. В програмата е предвидена изложба „Приказните герои на Йордан Радичков“ – рисунки на децата, посещавали Културен център „Йордан Радичков“ и  представяне на архивния филмов материал, предоставен от БНТ.

Заповядайте!