АКТУАЛНО

КМЕТЪТ И ЕКИПЪТ МУ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ЗАКЛЮЧИТЕЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ОБЩИНСКИ МАНДАТ 2015 – 2019 Г.

65635891_666954663819946_8487746273372274688_o-1024x683Последният за мандата голям форум, организиран от НСОРБ, събра представителите на местните власти в к.к. Боровец между 27-ми и 29-ти юни. Форумът обобщи изводите и поуките от изминалите 4 години, обсъди резултатите от проведените регионални дискусии за развитието на местното самоуправление. Представени бяха рамката за финансиране за общините през следващия програмен период – срокове и организация на дейностите по подготовка на новите Оперативни програми. Проведе се заседание на Управителния съвет на НСОРБ . Членовете на УС и КС дискутират по становища по нормативни актове – по проект за Закон за публичните предприятия, по проект на Наредба за включване в механизма за личната помощ на МТСП и по проект на Наредба за физическата среда и информационното и библиотечно осигуряване на детските градини, училищата и центровете за личностно развитие на МОН. Разгледан беше и Анализ на изпълнението на общинските бюджети за 2018 г. Преди заседанието на УС се проведе заседание на Контролния съвет на Сдружението. Във втората част на форума, с поглед напред, кметовете споделяха кои проблеми остават открити, къде има дефицит на средства и как да се преодолее, от каква друга подкрепа се нуждаят за решаване на проблемите. Другата тема, която дискутираха кметовете, бе за важните приоритети в бъдещата работа на НСОРБ, от каква подкрепа се нуждаят общините и какво очакват от екипа на сдружението. Дискусията продължи по визията, целите, приоритетите, обхвата и финансирането на общинските европрограми след 2020 г.

Дискусиите категорично показаха, че за изпълнение на отговорностите си и реализиране на идеите за развитие, общините се нуждаят от:

  • усъвършенствани механизмите за облагане на местните ресурси (осо бено в земеделските общини) в полза на собствените им приходи;
  • подобряване на разпределението на държавните трансфери и капиталови субсидии;
  • качествена промяна в контролните функции за местните власти при доставянето на услугите в областта на социалното дело и образованието.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова представи програмата за развитие на регионите и програми за трансгранично сътрудничество – графика за подготовката; приоритетите, териториалния обхват, типовете инвестиции и индикативния бюджет.

Въпреки постигнатото, остават диспропорциите между регионите, всички виждаме, че България е различна на север и на юг, каза тя. Затова приоритетите за нови програмен период ще бъдат балансираното регионално развитие.

Министър Аврамова съобщи, че увеличеният ресурс на програмата – приблизително 1,5 млрд. евро, към който ще се добави и националното финансиране, ще се предоставя чрез градски и регионален компонент. Важни ще бъдат проектите на регионален принцип.

С министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева разговорът продължи по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони – графика за подготовка, целите и приоритетите за развитието на селските райони; териториалния обхват, типовете инвестиции и индикативен бюджет за селските райони.

Министър Танева започна изказването си с висока оценка на добрата комуникация и сътрудничество с НСОРБ и общините.

Интересът към Програмата за развитие на селските райони е огромен и недоволството от бюджета й е голям, особено сред земеделските производители. При 15% намаление на средствата през новия период, ако оставим същите правила за финансиране, недоволството ще бъде още по-голямо, каза тя. Затова трябва да се търси начин за по-прагматично и по-добро управление на намаления ресурс, каза тя.

Министър Танева уточни, че заедно с местните власти предстои да се уточни какъв дял да бъде управляван от местните инициативни групи.

По-доброто през новия период е, че всяка държава-членка ще има много по-голяма свобода да дефинира националните си инструменти за подкрепа.

Нено Димов, министър на околната среда и водите, представи текущото изпълнение на ОП „Околна среда“. По отношение на бъдещата програма и той наблегна на нуждата от по-ефективно използване на намалените средства и съфинансирането от общините.

Той говори и за нуждата от обръщане на философията при управлението на отпадъците и прехода към кръгова икономика. И нашата страна трябва да постави основен фокус върху иновативните решения за сепариране и повторна употреба на отпадъците, както и на предотвратяването на генериране на отпадъци.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-94-00-3096 (7) от 02.03.2023 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 129,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Бюджет (7) Кмет на Община Берковица (18) ЛПГ (7) МИГ Берковица и Годеч (6) Образование (41) Община Берковица (323) Общинска администрация-Берковица (26) Общински съвет-Берковица (23) Обява (12) Природни забележителности (21) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (15) ваканция&спа експо (7) детска градина (6) детски градини (7) дневен ред (8) заповед (9) заповеди на кмета (23) кмет берковица (8) кмет община берковица (8) конкурс (9) културни забележителности (16) общинска администрация (54) общински съвет - берковица (6) обява община берковица (6) обявление (58) основни училища (8) отдел строителство (15) поздравителен адрес (18) приложно колоездене (6) програми (6) проект (10) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (8) социални дейности (14) социални услуги (9) спорт (12) спортни клубове (11) съветници (8) съобщение (9) туризъм (32) услуги (13) училища в Община Берковица (7)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

СПИСЪК НА МАТЕРИАЛИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ В КОМИСИИТЕ И НА СЕСИЯ НА ОбС – БЕРКОВИЦА НА 24.03.2023 г.

КОМИСИЯ ПО ИКОНОМИКА, ПРИВАТИЗАЦИЯ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА22 март 2023 г. /сряда/ – 14.00 часа 1.Докладна РД-92-00-2408 относно отчет за дейността

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

ПРАВИЛА ЗА СЪБИРАНЕ НА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ “ВиК – БЕРКОВИЦА”

При наличие на натрупани задължения към дружеството, за неплатена изразходвана и отведена вода „ВиК Берковица” предлага на абонатите си споразумение

ВИЖТЕ ОЩЕ »
РЕДОВНО ГОДИШНО-ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА "ДРУЖЕСТВО НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ" И ПК "КЛИСУРА"
Актуални Новини

ПРОВЕДЕ СЕ РЕДОВНО ГОДИШНО-ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА “ДРУЖЕСТВО НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ” И ПК “КЛИСУРА” СЕЛО БЪРЗИЯ

На 16.03.2023 г. се проведе редовно годишно-отчетно събрание на “Дружество на хора с увреждания” и ПК “Клисура” село Бързия. На

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.