Актуални Новини

КУРБАН И МОЛЕБЕН ЗА ЗДРАВЕ НА БОГОРОДИЦА В СЕЛО БЪРЗИЯ

DSC01850На 25 август в берковското село Бързия се проведе седмият  фолклорен събор „Богородица в Бързия“. Близо двеста  самодейци пяха и танцуваха за публиката, която ги аплодираше бурно. Най-малката участничка бе 6- годишната Михаела от град София. Отец Захари отслужи молебен за здраве и освети курбан за всички гости и жители на Бързия. Гост на празника беше зам.-кметът г-н Радослав Найденов, който също поздрави присъстващите. След края на програмата се извиха кръшни хора с песните на Янко Неделчев. Дните около Голяма Богородица са избрани, тъй като от стари времена светицата е духовен закрилник на селото.

DSC01935Село Бързия се намира на 6 км от Берковица. Разположено е от двете страни на реката и пътя.

Според преданията в по-далечно време селото е било в м. Белата вода и се е наричало Горна Клисура. После се преместило в м. Караула. По-късно селото се установява на днешното място, под името Дервент. Така е и засвидетелствано в турски документи. След Освобождението се нарича Клисура, а от 1950 г. носи името на реката Бързия.

Днес с. Бързия се е проточило на километри по течението на реката и Софийското шосе. В центъра са сградите на кметството, читалището, много магазини и капанчета. Тук е и паметникът на загиналите през войните петдесет и седем души, увенчан с грамаден лъв. В чертите на селото е и третата ВЕЦ „Клисура“.

Четири пъти в селото е отсядал Константин Иречек.