Актуални Новини

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ПЪРВО УЧИЛИЩЕ

1 (2)Учениците на Първо основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ стартираха Националната седмица на четенето с участие на Бояна Николова от VІІ клас и Марлен Димитрова от ІІІ клас в „Утро на поета“, рецитал по Вапцарови стихове, иницииран от Второ СОУ „Никола Вапцаров“, гр. Монтана, където Бояна спечели първо място във възрастова група V – VІІ клас, а Марлен – поощтрителна награда във възрастова група ІІІ – ІV клас.

4 (1)На 09.12.2015 учениците от VІ и VІІ клас на Първо училище се срещнаха с писателя Николай Табаков и поета Борислав Мирчев. В библиотеката на училището двамата автори говориха за литературата и любовта към нея, пяха и отговаряха на внезапно породилите се въпроси на младежите с журналистически хъс. Училищната библиотека получи дарение – книги от двамата автори, и обещание за нови срещи.

Особено вълнуваща и вдъхновена бе срещата на учениците от ІІІ и ІV клас с поета с китара. Чрез пеене, четене и рецитиране автор, деца и учители търсиха отговори на въпросите: Къде е детството вълшебно? Как да се качим по стълбичката на мечтите? Кои са нашите приятели? Как пристига пролетта? А есента? Какви са детските лудории?

На 10.12.2015 г. Националната седмица на четенето отбелязаха и учениците от І клас. Те донесоха книжки с любими приказки и създадоха своя библиотека в класната стая. Учениците разказаха за любими приказни герои и обещаха, че ще прочетат книжките от библиотеката.

Второкласниците пък се надпреварваха кой да чете и мъдро разсъждаваха върху различни басни и поуките от тях.

В последния ден от Националната седмица на четенето третокласниците организираха представление пред най-малките читатели на училището – първокласниците. Голям интерес у малките зрители предизвикаха драматизациите на любими приказки, гатанките за известни приказни герои, четенето по роли. Първолаците, запалени от по-големите си приятели, грабнаха книги и засричаха с увлечение.