Актуални Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ПРОДЪЛЖАВА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ЕСТЕТИЗАЦИЯ НА ЛЕСОПАРК КАЛЕТО

IMG_1743Община Берковица продължава да изпълнява заложените дейности от програмата за подобряване състоянието на Лесопарк Калето. В момента се работи по почистването и разкриването на южната базилика на крепостта. Тя има самостоятелен обособен двор, в който освен базилика е изграден баптистерий с вграден в абсидата купел. Базиликата е трикорабна, едноабсидна. В абсидата е изграден синтрон с епископски трон. Берковското кале е едно от многото крепости, охранявали Византийската империя. Тя има оптическа връзка с крепостите по поречието на Огоста, Бързия, Ботуня.

До момента са обособени  3 къта за отдих, на които са монтирани 6 пейки и 3 кошчета. На ул. „Берковска река“ са поставени 2 броя указателни табели, тип туристически. Съвместно с Общинско мероприятие Комунални дейности – гр. Берковица са изработени и поставени още  5 броя информационни табели. Подменени са изпочупените дъски от масата и пейките на беседката на Калето.

Община Берковица продължава работата по реализацията на останалите задачи от програмата за подобряване състоянието на Лесопарк Калето. Предстои монтиране на пейки на билото на Калето. Община Берковица  призовава всички  граждани и посетители да опазват поставените табели, както и защитените територии, а при констатиране на нарушения и вандалски прояви да сигнализират на телефон: 0953/ 88-418.