Актуални Новини, Новини

ПОЧИТАМЕ СВЕТА АННА – ПОКРОВИТЕЛКА НА СЕМЕЙСТВОТО

Православната църква чества днес Св. Анна – майката на Богородица.

Празникът е известен като Зимна Св. Анна и е посветен на нейното зачатие.

Света Анна е почитана покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, смятано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която ще бъде наречена Мария. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бога и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии „хващат“. Затова строго се спазват различни забрани. Жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът. Мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Църквата почита Света Анна няколко пъти в годината – на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоменаваме нейните родители – Св. Иоаким и Св. Анна. На 25 юли се отбелязва денят на успението (смъртта) й.

Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.

Община Берковица честити празника на всички именици с пожелание за здраве и благоденствие!