Актуални Новини, Новини

ПРАЗНИКЪТ НА МАЛИНАТА СЪБРА ТУРИСТИ ОТ БЛИЗО И ДАЛЕЧ В БЕРКОВСКИЯ БАЛКАН

ПРАЗНИКЪТ НА МАЛИНАТА СЪБРА ТУРИСТИ ОТ БЛИЗО И ДАЛЕЧ В БЕРКОВСКИЯ БАЛКАН

Изпратихме поредния вълнуващ уикенд от календара на събитията за месец август. Споделени мигове, спомени, спиращи дъха гледки, веселие, пълни кошници с ароматни малини, уют и топъл чай в хижа “Ком” – нова, песни за Родината, нови приятелства и срещи със стари, смях, уроци по човечност. Любители на планината, пътуваха от близо и далеч, водени от любовта към красивата ни природа, за да се присъединят към Празника на малината в Берковския Балкан.
Тази година отбелязваме 30 години Празник на малината и 65 години Клуб на туристите ветерани – Берковица.
За празника посрещнахме 106 туристи ветерани от Благоевград, Добрич, Тутракан, Варна, Сандански, Димитровград, Бургас, София, Троян, Кнежа, Враца, Плевен, Лом, Велико Търново, Червен бряг, Видин, Горна Оряховица, Лясковец, Монтана, Шумен, Враца, Ловеч, Костинброд, Берковица и други градове. Празникът на малината, превърнал се в традиция за града ни, се провежда през втората седмица на месец август в местността на хижа „Ком“ – нова и се организира от Клуб на туристите ветерани – Берковица, с финансовата подкрепа на Община Берковица. Събитието беше открито в петък (12 август) с музикална програма и лагерен огън. За доброто настроение на всички се погрижи духова музика „Здравец“. Певческа група към Клуб на туристите ветерани – Берковица поздрави гостите с любими песни за планината. Гости на празника бяха кметът на Община Берковица Димитранка Каменова, Румен Узунов – Председател на Българска федерация на туристите ветерани, Красимир Статков – Председател на Туристическото дружество – Берковица. Димитър Христов – Председател на Клуба на туристите ветерани – Берковица приветства с много вълнение гостите и благодари сърдечно на Общината и Туристическото дружество за оказаната им подкрепа за организирането на това вълнуващо събитие. Празничната съботна вечер (13 август) продължи с участието на мъжка певческа група „Мераклиите“ към Пенсионерски клуб „Берковски кестен“, рецитал на Ваня Крумова по стихове на Вазов и DJ парти. Туристите ветерани и техните гости от цялата страна три дни танцуваха, споделяха спомени, пяха песни и въпреки дъждовното време осъществиха туристически преходи, като не липсваха и ентусиасти, които достигнаха до връх Голям Ком.
Община Берковица благодари на всички, които участваха в празника и на Клуба на туристите ветерани – Берковица, които всяка година с ентусиазъм, младежки дух, любов и непоколебимост подготвят този прекрасен празник и събират стотици от близо и далеч край лагерния огън в прегръдките на Балкана.