Природни забележителности

Природни забележителности

БЕРКОВСКИЯ БАЛКАН
Берковския балкан е разположен на територията на Западна Стара планина.
В него са ясно изразени характерните за Стара Планина високи заоблени върхове, стръмни била и долини, масиви от широколистни и иглолистни гори – букови, смърчови, елови, клекова растителност по високите места, както и богат и разнообразно представен животински свят – диви свине, вълци, лисици, сърни, диви котки, представители на различни видове птици.
Наблюдавана от Берковското поле и град Берковица, планината изглежда като широка подкова, като в нейният център е разположено и китното балканско градче. От северозапад на югоизток последователно са се наредили красивите върхове Здравченица, Момина могила, Камара, Тиганчето, връх Голям Ком/2016 м.н.в./, втори по височина в тази част на Западна Стара планина след връх Миджур/2168 м.н.в./. От връх Голям Ком на югоизток се наблюдават връх Среден Ком с красивият резерват Горната кория под него, и емблематичните за района Хайдушки водопади скрити дълбоко в долината на Голяма река, стотици метри по – ниско. Връх Малък Ком е разположен на югоизток от връх Среден Ком, и от него се откриват красиви панорамни гледки към връх Щърковица, Берковското поле, прохода Петрохан, било Козница с екзотичният връх Тодорини кукли, а в далечината на изток силуета на Врачанския балкан.
Чудни и многобройни са природните забележителности в Берковския балкан, заради които той се посещава целогодишно от почитатели на планината и природата, но още една причина за неговата популярност е , че оттук води началото си един от най – атрактивните, и със сигурност най – дългият планински туристически маршрут по билото на Стара Планина „Ком – Емине“, с почти 600 км. дължина. Друга причина е и любовта към Берковския балкан на народния поет и писател Иван Вазов, живял, работил и творил в град Берковица в определен период от своята младост. Според съвременници на поета, Вазов при всяка възможност е посещавал балкана и връх Голям Ком. Днес на върха стои паметника на Вазов, изграден от признателните берковчани и също атракция за туристите, с издълбан ликът на поета, и част от стихотворението му „На Ком“.
Оттук, от любимият връх Голям Ком, от паметника на Вазов, долу в полето, в полите на балкана се наблюдава неувяхващото цвете на Западна Стара планина – древната и красива Берковица.

ВРЪХ ГОЛЯМ КОМ
ВРЪХ СРЕДЕН КОМ
ВРЪХ МАЛЪК КОМ
МЕСТНОСТ ФУМИЯТА
МЕСТНОСТ МОЧУРИЩЕ
ВРЪХ ЩЪРКОВИЦА
ВРЪХ ТОДОРИНИ КУКЛИ
РЕЗЕРВАТ ГОРНАТА КОРИЯ
ВРЪХ ГОЛЯМ САМАР
ВРЪХ МАЛЪК САМАР
МЕСТНОСТ ВАЗОВ КАМЪК
ВРЪХ ТИГАНЧЕТО
ВРЪХ КАМАРА
ВРЪХ МОМИНА КОГИЛА
МЕСТНОСТ ЦИГАНСКО ПОЛЕ И КОНЯРСКИ КЛАДЕНЕЦ
ВРЪХ ЗДРАВЧЕНИЦА
ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ ХАЙДУШКИ ВОДОПАДИ
МЕСТНОСТ СИНИЯ ВИР
МЕСТНОСТ АШИКЛАР
ЛЕСОПАРК КАЛЕТО