Природни забележителности

Природни забележителности

БЕРКОВСКИЯТ БАЛКАН

За Берковския Балкан са характерни високи заоблени върхове, стръмни била и долини, масиви от широколистни и иглолистни гори – букови, смърчови, елови, клекова растителност по високите места, както и богат животински свят – различни видове птици, диви свине, вълци, лисици, сърни, диви котки. От птичи поглед Балканът има форма на широка подкова, като в нейния център е разположено китното балканско градче Берковица. От северозапад на югоизток последователно са се наредили върховете Здравченица, Момина могила, Камара, Тиганчето, връх Голям Ком. Гордост за берковчани е връх Ком, който е и началната точка на най-дългия планински туристически маршрут Ком – Емине, с почти 600 км дължина.
От върха на югоизток се наблюдават връх Среден Ком с резерват „Горната кория“ и емблематичните за района Хайдушки водопади, скрити в долината на река Голяма река.
Връх Малък Ком е разположен на югоизток от връх Среден Ком и от него се откриват красиви панорамни гледки към връх Щърковица, Берковското поле, прохода Петрохан, било Козница с връх Тодорини кукли. В далечината на изток се вижда силуетът на Врачанския Балкан.
Берковица прегръща нежно всеки, докоснал се до нейните природни дадености. Защото няма посетител, който да не отнесе със себе си късче любов в сърцето си към Берковица, късче от Рая.


ВРЪХ ГОЛЯМ КОМ
ВРЪХ СРЕДЕН КОМ
ВРЪХ МАЛЪК КОМ
МЕСТНОСТ ФУНИЯТА
МЕСТНОСТ МОЧУРИЩЕ
ВРЪХ ЩЪРКОВИЦА
ВРЪХ ТОДОРИНИ КУКЛИ
РЕЗЕРВАТ “ГОРНАТА КОРИЯ”
ВРЪХ ГОЛЯМ САМАР
ВРЪХ МАЛЪК САМАР
МЕСТНОСТ ВАЗОВ КАМЪК
ВРЪХ ТИГАНЧЕТО
ВРЪХ КАМАРА
ВРЪХ МОМИНА КОГИЛА
МЕСТНОСТ ЦИГАНСКО ПОЛЕ И КОНЯРСКИ КЛАДЕНЕЦ
ВРЪХ ЗДРАВЧЕНИЦА
ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ ХАЙДУШКИ ВОДОПАДИ
МЕСТНОСТ СИНИЯ ВИР
МЕСТНОСТ АШИКЛАР
ЛЕСОПАРК “КАЛЕТО”