Актуални Новини, Новини

САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ТЕОДОСИ АНТОНОВ БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА В ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ОТЕЦ ПАИСИЙ” – БЕРКОВИЦА

На 05.03.2024 г. в ГХГ „Отец Паисий” – Берковица беше официално открита самостоятелната изложба „Живопис. Графика. Скулптура” на доайена на художественото творчество Теодоси Антонов.

Теодоси Антонов е роден през 1943 г. в гр. Фердинанд, сега Монтана. Завършва Художествена гимназия в София (1963 г.) и Национална художествена академия (1971 г.) Той е творец с много таланти, работи в различни направления на изкуството – скулптура, живопис, графика и приложно изкуство. Член е на СБП, СБХ и СБЖ. Автор е на повече от 10 паметници и паметни знаци в Монтана. Негово дело и по негови проекти са няколко серии медали и плакети за награди по различни поводи, сечени в монетния двор, както и статуетки.

Правил е самостоятелни изложби в София, Пловдив, Враца, Видин, Белоградчик, Лом, Монтана. Участвал е в международни изложби на FIDEM, симпозиуми в Унгария, Чехословакия, Созопол, Видин, Мездра, Оряхово, Монтана.

Директор е на Художествената галерия в Монтана от 1982 г. до 2010 г. и е създал една от най-стойностните колекции картини от стари български художници-класици в България. Дарител №1 на Исторически музей и Галерия „Кирил Петров” в Монтана. Автор е на 12 книги с поезия и проза и е зам. редактор на Алманах „Огоста” за литература и изкуство. Почетен гражданин на гр. Монтана от 2003 г.

Официални гости на събитието бяха г-н Иван Кирилов – Председател на Общински съвет – Берковица, г-жа Ралица Цанова – Мл. експерт „Култура и туризъм” към ОбА – Берковица и г-жа Петя Генова – Председател на НЧ „Иван Вазов – 1872 г.” гр. Берковица.

Мероприятието е част от Културния календар на Община Берковица за 2024 г. Изложбата може да бъде видяна до 05.04.2024 г. вкл.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!