Забележителности

ЧАСОВНИКОВА КУЛА

Часовниковата кула е символ на град Берковица. Тя е най-отличителният архитектурно-строителен паметник на културата , Намира се в центъра на града и е негова гордост и емблема. Строена е през 1762- 64 г . И днес продължава да отмерва времето с медния си звън.
Във връзка с развитото занаятчийство и работата на турската администрация, турци и българи са почувствали необходимостта от един общ знак за приключване на производствената и служебна дейност. Така се идва до идеята за построяване на часовникова кула – ярък символ на икономическия и културен възход на Берковица по онова време.
Строежът на кулата бил извършен от местни строители с ломен камък от с. Гинци, а часовниковият механизъм е изработен в Букурещ от бесарабски българи. До Дунава той е докаран с волски шейни, а през Дунава – на сал и от там до Берковица – също с шейни.
И днес часовниковият механизъм работи безупречно. Запазен е автентичният му вид, като ежедневно бива подържан, и се навива на всеки 24 часа. Повече от 250 години камбанарията отмерва точно времето с медения си звън, за радост на жителите и гостите на Берковица.