Актуални Новини

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 15 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ПИСАТЕЛЯ ЙОРДАН РАДИЧКОВ

IMG_2893На 21 януари преди 15 години България и Северозападът изгубиха един от най-достойните си хора. За Радичков си спомня всеки и се прекланя пред един от най-светлите ни умове. Той е писател, за когото правилата в художествената литература губят своята традиционна роля. Затова и интересът към неговото творчество е толкова голям.  Показателен е фактът, че Радичков два пъти е номиниран за Нобеловата награда за литература.

На 21 януари 2019 г. в храм „Рождество Богородично“ в град Берковица бе отслужена панахида в памет на Радичков. На нея присъстваха IMG_2892кметът инж. Милчо Доцов със своя екип, Румян Горков-общински съветник и директор на ПГ „Д-р Иван Панов“, в която е учил Радичков, членове на Сдружението на краеведите от Община Берковица, учители, ученици, представители на администрацията и граждани.

Панахидата  се провежда в храм „Рождество Богородично“ мястото, където  родителите на младия Радичков са потърсили изцеление и утеха, когато той е изгубил временно говора си. Историята разказва, че малко след като са си тръгнали от църквата, на път за Калиманица, Йордан Радичков възвърнал говора си.

IMG_2895„Когато Бог създава човека, то той прави една чернова на човек. С надеждата, че самият човек ще се запретне да работи върху черновата, да я изглажда и усъвършенствува. Обаче човекът свикна с тази чернова и заживя с нея, като не пропуска от време на време да се оплаче и от съдбата си. Човекът е таквоз нещо, че като поправи една грешка, на нейно място прави две нови грешки”.

(Йордан Радичков)