Актуални Новини, Новини

ПРОГРАМА YES ПРИЕМА КАНДИДАТИ ЗА СТИПЕНДИЯ

Работна среща на програма Yes

СОФИЯ – Онлайн апликацията за кандидатстване за стипендията на програма YES ще бъде отворена до 1 ноември. Тя дава възможност на младежи да се потопят в американската култура, но и да запознаят американците с България.„Ако сте в 9ти или 10ти клас и имате интерес към живота в САЩ, определено трябва да пробвате!”.
„Да си купиш самолетен билет за САЩ, да посетиш няколко музея и да пробваш американска храна е едно. Съвсем друго е да се потопиш в културата на САЩ като живееш с приемно семейство и учиш в местно училище в рамките на десет месеца. Програма YES осигурява именно това преживяване” споделя с нас националният представител на програмата Елена Джокович.
Финалистите в програмата ще бъдат записани в американска гимназия и ще бъдат настанени в приемно семейство преминало през предварителна селекция. Финалистите преминават през подготвителна ориентация, а двупосочният самолетен билет, месечната издръжка и медицинската застраховка се покриват от програмата.
„Това, което прави програмата по-специална, е не само, че български ученици ще научат повече за американската култура и начин на живот, но и че американците ще разберат повече за културата в България” казва програмният асистент Кристиян Найденов. „Всяка година американски семейства се учат да играят хоро, да правят баница и таратор, както и да празнуват Баба Марта, преплитайки ръце в опит да направят мартеници.”
Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:
-Да са родени между 01 януари 2006 и 15 юли 2008;
-Да са ученици в 9 или 10 клас на средно училище през есента на 2022;
-Да имат добър или по-висок успех;
-Да са изучавали английски език и демонстрират добро владеене;
-Да отговарят на изискванията за издаване на американска виза;
-Да могат да получат международен паспорт.
Програмата предоставя възможност и на участници с увреждания също да подадат своите кандидатури. За тях критериите за кандидатстване са малко по-разширени като могат да участват ученици, записани в среден курс на образование през есента на 2022 и са родени между 15 февруари 2005 и 15 юли 2008. За участниците с увреждане са предвидени адаптирани тестове, както и допълнителни семинари, свързани със специфичните им нужди в рамките на програмата.