Актуални Новини

IN MEMORIAM

На 17 ноември 2015 г. внезапно ни напусна Милан Миланов – Революцията. Човек–епоха, чешит, луда глава, божие зърно, закъснял богомил, възрожденец, историк, писател-краевед, издател, общественик – това са само част от определенията му, родом от Махале чифлик Селями, прекръстено после на Янчов чифлик, а днес с. Ягодово, Берковско.

От Лом до Ком обаче всички го знаят като Революцията. С бойкия си прякор Милан се сдобива още на младини, в годините на колективизацията, когато на него, като на виден сладкодумник и речеват събеседник, се пада задачата да агитира стопаните от берковска околия да влизат в ТКЗС. В с. Бързия, на чашка мастика с лимонада, бяла като прясно млекце, се заформил разговор за ТКЗС-то. Ама нали бързийчани без „поливка” нищо не вършат, разяснява днес бай Милан, та му се наложило да се жертва: хайде една мастика за кравите, хайде още една – за овцете, па после хайде и една за…Революцията! Харесало им, та се повторили още няколко пъти за революцията. И оттам-Революцията, Революцията…..

 

По-късно бай Милан изгражда читалища, училища, предприятия, има огромен принос за развитието на културната и музейната дейност. Благодарение на неговото застъпничество, което му струвало порицание и изключване през 1970 година от партията-майка БКП, са съхранени старите възрожденски къщи в центъра на Берковица. Те били нарочени за събаряне от грандоманията на соца, която повелявала да бъдат замени с поредния безличен и безформен бетон. Още преди повече от четвърт век Революцията измисля създаването на туристически продукт, атракция, наречена от него Вселенарий. Подобна идея с голям успех е реализирана едва преди 5-6 години в Англия, под името Лондонското око. Вселенарият според Революцията е място, където човек може да получи информация за всяко кътче на земното кълбо, в космоса и океаните. Предвиждало се да има планетариум, космическа обсерватория, диорами и панорами, информационен център. Борис Димовски щял да прави стенописа, използвайки мотиви и герои от Радичковото творчество. Милан Революцията бе съученик и близък приятел на Радичков.

Не познаваш ли Революцията, не знаеш нищо за българския Северозапад и за най-истинските българи. Милан Революцията вечно ще бъде на крачка преди времето, преди себеподобните си. Ще измисля, ще изучава, ще твори, ще се рови из заспалите съвести, казват многобройните му живи приятели. 33-ма от тях са описани накратко в биографичната му книга. Между тях има двама академици, шестима професори, един доцент, кметове, духовници. Предговорът е лично от Видинският митрополит Дометиан.

Революцията продължава, казваше той. С неизменната си ремсистка подстрижка, усмивка и фотоапарат, пъргав като юноша, Революцията събираше исторически факти и приобщаваше хора, да работи за опазване на паметници на културата, на църкви и манастири, на природата в чудния Северозапад. От дълги години той бе председател на Берковско родолюбиво общество и издава вестник „Северозападен балкан”, много тематични брошури и книжки по повод годишнини и събития.

 

Поклон пред светлата му памет !